GİRİŞ KOŞULLARI
1. Okuma yazma bilmek veya ilkokul mezunu olmak.
2. Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak.
İSTİHDAM ALANLARI
Kazandırdığı yeterlikler doğrultusunda bir meslek kazanmasına yönelik değildir.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Bireylerin, çeşitli ölçme araçları kullanılarak;
1. Modüllerin sonunda kazandığı yeterlikler ölçülecektir.
2. Modüller ile kazandıkları bilgi, beceri ve tavırları ölçülecektir.
3. Ölçme sonuçları program sonunda değerlendirilecektir.
4. Eğitim kurumunda, işletmede ve kendi kendilerine yaptıkları tüm öğrenim faaliyetleri değerlendirilecektir.
BELGELENDİRME
Bu programlarda mesleğin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
· Sertifika öğretim programı sürecinde bireylerin tamamladığı modüller, aldığı eğitimin tümü ve kazandıkları yeterlikler belgelendirilir.
· Öğretim programının sonunda mesleğin yeterliklerini kazanan bireylerin aldığı belgeler mevzuat doğrultusunda sertifikada değerlendirilir.
· Mesleğin seviyesine ve yeterliklerine sahip olanlar sertifika almaya hak kazanır ve ilgili iş yerlerinde çalışabilirler.
· Hijyen Eğitimi Yönetmeliğin kapsadığı iş yerlerinde, Genel Müdürlük tarafından verilen belgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılamaz.
YATAY VE DİKEY GEÇİŞLER
Mesleğe yönelik geniş tabanlı yeterlikler kazandırmak hedeflenmiştir.
1. Eğitimin sonunda, mesleğinde sertifika alan birey gerektirdiğinde fark eğitimi alarak diploma programını tamamlayabilir.
2. Meslekî eğitim alan veya bitirmiş olan birey; gerekli modülleri tamamlayarak alandaki diğer meslekler arasında geçiş yapabilir.
EĞİTİM SÜRESİ
1. Meslek programının toplam eğitim süresi 40/8 saat olarak planlanmıştır.
2. Eğitim süresinin okul, işletme ve bireysel öğrenme için ayrılmış dağılımı, modüller ile ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.
ÖĞRENCİ/KURSİYER KAZANIMLARI
Programın sonunda mesleğe yönelik olarak öğrenci/kursiyer;
1. Mesleğin ait olduğu alandaki temel bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2. Alanın gerektirdiği temel yeterliklere sahip olabilecektir.
3. Mesleğin gerektirdiği işleri yapabilecektir.
4. Mesleğin gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.
5. Öğrenci/Kursiyer merkezli daha aktif ve kendi hızına göre öğrenme olanağı tanıyan kazanımlara sahip olabilecektir.
EĞİTİM-ÖĞRETİM FAALİYETLERİ
Sertifika programında yer alan modüllerde öngörülen eğitim- öğretim uygulamaları yapılır.
Modülün süresi programda belirtildiği şekilde uygulanacaktır. Gerektiğinde modülün süresi, gerekçesi belirtilmek ve amaçlanan yeterliği kazandırmak şartıyla, programın içeriğinde yapılan açıklamalar doğrultusunda 8 saat artırılabilecektir. Programda, belirtilen yeterlik ve modül sürelerinin altında bir süre uygulaması yapılmayacaktır.
Meslek seviyeleri altında eğitime devam edenler veya işyerinde çalışanlar da bu eğitimlere katılırlar.
MESLEKİ GELİŞİM MODÜLLERİ
1. Öğrenci/kursiyerin yaşam boyu kullanabileceği ve mesleki gelişmesine yararlı olabilecek, iyi ilişkiler kurabilme, öğrenmeyi öğrenme, bilgiye ulaşma, girişimcilik ve iş fikirleri üretme, işe uyum sağlama, kendini geliştirme ve problem çözme gibi bilgi ve becerilerin kazandırıldığı modüllerdir.
2. Bu modüller ile öğrenci/kursiyerlere ulusal ve uluslararası iş gücünden beklenen yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.
3. Mesleki gelişim modül tablosundan, çevrenin istihdam durumu, öğrenci/kursiyerlerin hazır bulunma düzeyi göz önüne alınarak modüller seçilecek ve yeterlik tablosunda yer alan süreye ilave edilecektir.
4. Dördüncü seviye meslek elemanları, bütün mesleki gelişim modüllerini tamamlamış olacaklardır.
5. Mesleki gelişim modülleri programlardan bağımsız olarak da kullanılabilecektir.
KAZANDIRILAN YETERLİKLER |
DERSİN MODÜLLERİ |
SÜRE |
|
1 |
Sağlıklı ve etkili iletişim kurmak ve sürdürmek |
İletişim |
40/8 |
2 |
Öğrenme ihtiyaçları doğrultusunda bilgi ve veri toplamak |
Bilgiye Ulaşma ve Veri Toplama |
40/8 |
3 |
Uygulanabilir girişimci (iş ) fikirler üretmek |
Girişimci Fikirler Üretme |
40/8 |
4 |
Girişimci (iş)fikri geliştirmek ve planlamak |
Girişimci Fikri Geliştirme |
40/8 |
5 |
İşletme kurma ve geliştirme ile ilgili faaliyetleri yürütmek |
İş Kurma ve Geliştirme |
40/16 |
6 |
İşçi sağlığı mevzuatına uymak ve iş güvenliği önlemlerini almak |
İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı |
40/24 |
7 |
Çevreye karşı duyarlı olmak ve çevreyi korumak |
Çevre Koruma |
40/8 |
8 |
Kendini geliştirerek karşılaştığı problemleri çözmek |
Problem Çözme |
40/8 |
MODÜL VE İÇERİKLERİ
· Öğrenme süresi her modül için toplam 40 saattir.
· Kazandırılacak yeterliğe bağlı olarak her modül 40/8, 40/16, 40/24, 40/32 ve 40/40 olabilir.
· Modüllerde önerilen bu süreler öğrenme faaliyetlerindeki teorik ve uygulamalı tüm içeriği kapsar.
· Modül içeriğindeki öğrenme faaliyetinin uygulanması imkânı olmadığında, diğer okullarla ve işletmelerle iş birliği çerçevesinde uygulamalar yapılabilir.
· Kursiyer/öğrencinin önceden kazandığı yeterlikleri tekrar alma zorunluluğu yoktur.
· Modül ve yeterlikler programdaki uygulama sırasına göre alınacaktır.
· Programda yer alan modül ve yeterliklerin uygulama sırası zümre kararı ile belirlenir.
NOT: Gıda ve Su Sektöründe Çalışanlar İçin Hijyen Eğitimi Programı yeterlikler tablosu ve modülleri aşağıda verilmiştir.
YETERLİK VE MODÜL TABLOSU
YETERLİKLER |
MODÜLLER |
SÜRE |
|
1 |
Hijyen Kurallarına Uymak |
Gıda ve Su Sektöründe Çalışanlar İçin Hijyen Eğitimi |
40/8 |
TOPLAM |
40/8 |
||
GENEL AMAÇ: Kursiyer, uygun ortam sağlandığında sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak gıda üretim, satış ve su sektöründe halk sağlığının korunmasına ve geliştirilmesine katkı sağlamış olacaktır.
AMAÇLAR :
Kursiyer:
1. Gıda ve su sektörüne ilişkin hijyen ilkelerini ve uygulamalarını öğrenip uygulayacaktır.
2. Gıda ve su sektörüne ilişkin bulaşıcı hastalıklara yönelik koruyucu yaklaşımları öğrenip uygulayacaktır.
3. Gıda ve su sektörüne ilişkin Hijyen eğitimine yönelik yasal durumu öğrenip mevzuata uygun davranabilecektir.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME:
Eğitimi alanlar, aşağıda belirtilen kriterleri yerine getirecektir.
1. Kişisel hijyen ilkelerini ve uygulamalarını esas itibarıyla bilir.
2. Tuvalet sonrasında veya herhangi bir yere temas sonrasında ellerini usulüne uygun olarak sıvı sabun veya köpükle yıkar, kâğıt havluyla kurular.
3. Maske, bone ve önlük gibi koruyucu giysileri giyer.
4. Verdiği hizmet sırasında sebep olabileceği hastalıkları, hastalık kaynaklarını ve bulaşma yollarını öğrenir.
5. Hastalılardan korunma yollarını, bulaşmayı engelleyici kişisel önlemleri ve başkalarının hasta olmaması için yapması gerekenleri bilir.
6. Konu hakkındaki mevzuatı, mevzuattan kaynaklanan sorumluluklarını ve mevzuatın getirdiği yaptırımları bilir.
Adres:
KOCATEPE MAH. GÜMRÜK İSKELESİ CAD. ÖZEL OKUL NO: 52/1 BAYRAMPAŞA / İSTANBUL
Telefon
0212 535 03 33